Podgora je rano naseljena najviše zahvaljujući svome dobrom zemljopisnom položaju. Prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1571. godine kao jedno od mjesta koje Venecija uzima pod svoju zaštitu, nakon Turskog poraza u bitki kod Lepanta. Iz tog doba postoje ostaci groblja sa ponekim sačuvanim nadgrobnim spomenicima. Crkva Sv. Tekla se spominje u 1630.godini. U Gornjoj Podgori koja je bila naseljena do velikog potresa u 1962. godini, postoji niz ostataka crkava, a najvažnija građevina, također potresom oštećena, je velika kula na brdu Roščići iz vremena turske najezde.
Kula je izgubila na svom "borbenom" izgledu s obzirom da je s vremenom preuređena za stanovanje. Važni povijesni spomenici su i Crkva Svih Svetih, sagrađena 1764. i Kapela Svetog srca Isusovog koju je 1804. dala sagraditi obitelj Mrkušić. Tijekom svoje duge povijesti sve do današnjih dana Podgora je bila okrenuta moru i živjela od mora, iako je sve do druge polovice dvadesetog stoljeća svojim većim dijelom bila smještena malo više u Biokovu.
Planina je tada naselje štitila od opasnosti koje su dolazile sa mora, poput pljačkaša i gusara, a i zemlja je plodnija podalje od mora zbog saliniteta zraka i tla. Nakon velikog potresa 1962. godine Podgora se u potpunosti okrenula moru. Njeni stanovnici su nove kuće gradili što bliže moru, radije nego da obnavljaju stare oštećene u Gornjoj Podgori. Izgradnja Jadranske autoceste i sve većeg prisustvo turizma tome su svakako pogodovale.

Bez obzira želite li provesti vaš odmor u hotelu ili privatnom smještaju, možete biti uvjereni da ćete se susresti sa izuzetnom srdačnošću i jedinstvenim mediteranskim šarmom. Blaga mediteranska klima sa toplim ljetima i blagim zimama nudi mogućnost odmora tijekom čitave godine, pogotovo za one koji žive u teškim uvijetima kontinentalne klime. Ovdje možete naći mjesto koje će vam pružiti malo sreće i puno zdravlja bilo kada da dodete, a uvijek ste dobrodošli.

Od vremena antičkih brodova do današnjih jahti Podgora je okrenuta pomorstvu i pomorskoj tradiciji. Jezgra današnje Podgore razvijala se oko lučica u kojoj i danas dominiraju ribarski brodovi, sve više ustupajući mjesta turističkim plovilima. Tu je i tijekom Drugog svjetskog rata začeta antifašistička borba na moru, o čemu i danas svjedoči spomenik "Galebovo krilo" koji dominira brežuljkom iznad mjesta. U dvije marine, Porat i Čaklje, može se smjestiti 360 brodova, iako je većina od tih vezova stalno zauzeta brodovima lokalnog stanovništva. Te dvije lučice su ujedno i jedna od rijeđih sigurnih sidrišta na ovom dijelu obale.